تحولات منطقه

ارتفاعات جنوبی مشهد که تنفسگاه شهر محسوب می‌شود، با مصوبه دو فوریتی کمربند جنوبی دوباره به دغدغه فعالان محیط‌زیست تبدیل شده است؛ سمن‌ها و استادان دانشگاه نیز با طرح موضوع نزد رئیس‌کل دادگستری خواستار ورود دستگاه قضایی به تخلفات شده‌اند.

هشدار دادگستری خراسان رضوی برای تخریب‌های غیرمجاز در ارتفاعات جنوبی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

ارتفاعات جنوبی مشهد مناطقی است که حفظ و نگهداری و تخریب نشدن آن در سال‌های اخیر به دغدغه همیشگی فعالان محیط زیست تبدیل شده و تازه‌ترین موضوعی که این افراد را پای کار ارتفاعات جنوبی کشانده، همان مصوبه دو فوریتی بود که برای کمربند جنوبی مشهد به عنوان تنفسگاه این شهر، به تصویب ستاد اضطرار استان رسید و به دنبال این اتفاق، سمن‌های محیط زیستی و استادان دانشگاه با رئیس کل دادگستری خراسان رضوی موضوع را مطرح کرده و خواستار ورود مراجع قضایی به تخلفاتی شدند که صورت گرفته است.

پروژه مخرب کمربند جنوبی نباید احیا شود

مدیرعامل انجمن دیده‌بان آب، هوا و زمین در این باره در گفت‌وگو با قدس می‌گوید: در جلسه‌ای که با رئیس دادگستری خراسان رضوی برگزار شد، مطالعات و ارزیابی‌های محیط زیستی صورت گرفته برای این پروژه مخرب توسط استادان محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه‌های مشهد به رئیس کل دادگستری توضیح داده شد و معضلاتی که این پروژه در حوزه شهری و شهرسازی ایجاد می‌کند و همچنین مواردی که طی مطالعات، اجرای این پروژه را با اختلاف زیاد رد کرده، مطرح شد.
فرشته تقی‌زاده با تأکید بر اینکه پروژه مخرب کمربندجنوبی نباید احیا شود، می‌افزاید: ارتفاعات، تنفسگاه شهر ما هستند و باید به عنوان یک منطقه حفاظت شده شهری مورد صیانت قرار بگیرند و بر اساس جلسه‌ای که داشتیم، قرار شد کارگروه‌هایی برای ورود به این موضوع راه‌اندازی شوند و جلو تخلفات را بگیرند.

صدور دستور اعاده به وضع سابق

به دنبال این اتفاق و با تأکید حجت‌الاسلام و المسلمین رضا زرندی، رئیس کل دادگستری استان، دستور اعاده به وضع سابق تخریب‌های غیرمجاز و تغییرات غیراصولی و غیرمجاز جدید در ارتفاعات جنوبی مشهد، توسط معاون پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای مرکز استان صادر شد.
بر اساس اطلاع‌رسانی دادگستری خراسان رضوی، پیرو انتشار اخبار و وجود شواهدی مبنی بر ایجاد تغییرات غیرمجاز و غیر اصولی و انجام تخریب‌های غیر قانونی جدید در برخی مناطق ارتفاعات جنوبی مشهد و درخواست شمار زیادی از شهروندان محترم، سازمان‌های مردم‌نهاد و حامیان و فعالان محیط زیست از دستگاه قضایی و در پی برگزاری جلسات بررسی کارشناسانه با محوریت این تغییر و تحولات، با تأکید رئیس کل دادگستری استان مبنی بر ضرورت پایبندی همگانی به قانون و رعایت مقررات به ویژه در حوزه شهرسازی، معاون پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای مرکز استان طی دستوری به شهرداران مناطق ۷، ۸ و ۹ مشهد و مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری مشهد خاطرنشان می‌کند: با توجه به تخریب غیرمجاز برخی از کوه‌ها و نقاطی از ارتفاعات جنوبی شهر مشهد توسط بهره‌برداران معادن یا متخلفان و گاه تخریب در راستای اجرای پروژه‌های شهرداری و ایجاد مسیرهای خاکی که امکان زمین‌خواری و دست‌درازی به اراضی موصوف را تسهیل کرده و از طرفی سبب ایجاد منظر و چشم‌انداز نازیبایی شده که از درون شهر نیز قابل رؤیت است، ضرورت دارد نسبت به اعاده به وضع سابق مناطق مزبور اقدام و نتایج به صورت مستند به این مرجع ارسال شود.

بیشتر معادن غیرمجاز، اعاده به وضع سابق شده‌اند

اما این بررسی ضروری است که آیا این دستور پیرو اتفاق‌های جدید صادر شده یا هشداری برای جلوگیری از اقدام‌هایی است که در بازه‌های زمانی مختلف، برخی از مسئولان از انجام آن‌ها بدشان نمی‌آمد؛ اما هر بار به نوعی به نتیجه نرسیده است.
ایمان صاحب علم، دبیر گشت مشترک حفاظت اراضی در پاسخ به این پرسش که دستور صادر شده از سوی دادگستری به چه مواردی در حوزه کاری او برمی‌گردد، با تأکید بر اینکه جزئیات مدنظر را باید مقام قضایی بیان کند، توضیح می‌دهد: در پهنه جنوبی کمربند سبز جنوبی، دامنه‌های جنوبی کوه‌پارک به سمت خط‌ الرأس بالا، تخت‌مایان، زکریا، قهوه‌خانه، مینوش و خلج در ۱۵سال اخیر ما نظارت داشتیم و تخریبی ایجاد نشده، فقط ۱۸ معدن غیرمجاز بوده که بیشتر آن‌ها پر و به وضعیت سابق اعاده شده‌اند.

تخریب غیرقانونی جدیدی در منطقه ۹ نداشتیم

منطقه ۹، منطقه‌ای است که بیشتر از مناطق دیگر ارتفاعات جنوبی مشهد، در حوزه تخریب‌های محیط زیستی در سالیان مختلف مورد توجه قرار گرفته است. به همین خاطر به سراغ شهردار این منطقه رفتیم تا درباره دستور اخیر معاون پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای مرکز استان با او گفت‌وگو کنیم.
سعید حسینقلی‌زاده مقدم می‌گوید: توجه به حفظ طبیعت ارتفاعات همیشه مدنظر مدیریت شهری بوده و در این راستا حوزه‌های مختلف از جمله مناطق منتهی به ارتفاعات جنوبی، مدیریت کمربند سبز و گروه‌های رصد ارتفاعات جنوبی، همگی به دنبال این هستند که هیچ تغییری در این مناطق ایجاد نشود.
او ادامه می‌دهد: اگر در گذشته تغییراتی ایجاد شده، با هماهنگی ستاد خاک و نخاله سازمان پسماند شهرداری، دوباره خاک‌ریزی شده و با دقت رصد می‌شود تا وضعیت طبیعی ارتفاعات به هم نخورد. همچنین اگر خاک یا مصالحی شبانه ریخته شود، بلافاصله جمع‌آوری صورت می‌گیرد. در همین راستا برای گروه‌های کوه‌نوردی و دوستدار طبیعت نیز شرایطی ایجاد شده تا رفت و آمدشان تسهیل شود؛ از جمله اینکه برخی از چشمه‌های موجود در منطقه احیا شد؛ چون معتقدیم با رفت و آمد مردم حفظ و مراقبت از ارتفاعات بهتر صورت می‌گیرد.
شهردار منطقه ۹ مشهد درباره جزئیات بیشتر از دستور جدید صادر شده با تأکید رئیس کل دادگستری بیان می‌کند: در منطقه ۹ تخریب غیرقانونی جدیدی نداشتیم و منظور این است که اگر تخریبی در وضعیت طبیعی ارتفاعات صورت گرفت، به شکل سابق بازگردد. این مسئله همیشه در دستور کار ستاد خاک و نخاله قرار دارد و هر جا که گودی ایجاد یا نخاله اضافه شود، این ستاد برای خاک‌ریزی یا جمع‌آوری آن اقدام می‌کند. این مسئله محدود به کوه‌پارک نیست و در کل ارتفاعات در حال اجراست.

احیای کمربند جنوبی، ردیف بودجه ندارد

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر مشهد مقدس مسئول دیگری است که جزئیات دستور جدید مقام قضایی را از او جویا شدیم.
حمید ضمیری در جریان این دستور جدید نبود؛ اما پس از شرح دغدغه فعالان محیط‌زیست، در پاسخ به این پرسش که آیا دستور اعاده به وضع سابق که از سوی معاون پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای مرکز استان صادر شده، ارتباطی به اتصال جاده کوه‌پارک به انتهای کمربندجنوبی دارد و در این خصوص که شهریور ماه از سوی استانداری خراسان رضوی به شهرداری ابلاغ شده، اقدام عمرانی جدیدی صورت گرفته است یا خیر؟ می‌گوید: کمربند جنوبی در طرح تفصیلی جدید حذف شده و شهرداری نمی‌تواند برای آن اقدام اجرایی انجام دهد، به اضافه اینکه ما برای این موضوع، ردیف اعتباری در بودجه شهرداری نداریم.
کمربند جنوبی مشهد و اقدام‌های گوناگونی که در ارتفاعات جنوبی در سال‌های مختلف صورت گرفته، بارها محل اعتراضات مردمی، فعالان محیط زیستی و استادان دانشگاه‌ها شده است و با اینکه مسئولان شهری معتقدند اتفاق جدیدی در حوزه مدیریتی آن‌ها رخ نداده و همه چیز تحت کنترل قرار دارد؛ اما باز هم دستور جدید دستگاه قضایی از این نظر که آبی است بر آتش نگرانی‌های هفته‌های اخیر و هشداری که پیش از وقوع اتفاقی قابل توجه داده شده، ارزشمند است.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha